Chyba nikt
nie zaprzeczy, że włosy są ozdobą każdej kobiety. Lubimy o nie dbać. Kupujemy przeróżne
kosmetyki, często przepłacamy i nie widzimy oczekiwanych efektów. Przecież
producenci zapewniają nas, że nasze włosy będą piękne a ich kondycja znacznie
się poprawi. Tylko dlaczego tak się nie dzieje? Narzekamy, że niepotrzebnie
wydałyśmy tyle pieniędzy skoro i tak to nie przyniosło żadnych efektów.
Większość z nas o tym zapomina, że kluczowe znaczenie ma odżywianie wewnętrzne
włosów! Kosmetyki jedynie mogą nam pomóc na krótki okres czasu, to znaczy dodać
połysku, objętości, domknąć łuski włosa itp. Ale jeśli chcemy cieszyć się dłużej zdrowymi i
pięknymi włosami, musimy uwzględnić wszystkie potrzebne witaminy i minerały w
swojej diecie.
źródło: piekna-naturalnie.pl
WITAMINA A (retinol) - witamina ta
przyczynia się do prawidłowego metabolizmu komórek rogowego nabłonka skóry. Jej
brak może objawiać się słabymi, suchymi i łamliwymi włosami. Taki stan, który
utrzymuje się przez dłuższy czas może nawet doprowadzić do zahamowania wzrostu
włosów, ich wypadania czy też łysienia plackowatego.
pomidor, papryka czerwona, marchew, dynia, groszek
zielony, szpinak, jarmuż, sałata, kapusta pekińska, szczaw, natka pietruszki,
szczypiorek, koperek, rzeżucha, cykoria, boćwina, morela, brzoskwinia, melon,
wiśnie, śliwki, pomarańcza, wątróbka, tran, żółtko jaja, mleko i produkty
mleczne
WITAMINA B1 (tiamina) - bierze udział w
wielu procesach metabolicznych zachodzących we włosach. Istotną rolę odgrywa w
wytwarzaniu cegiełek budulcowych włosa (aminokwasów). Jest ważnym koenzymem
aktywizującym przemiany węglowodanów w oddychaniu komórkowym ATP. Dzięki temu
procesowi komórki rozrodcze macierzy włosów otrzymują niezbędną energię, która
buduje przyrost łodygi włosa.
kasze (przede wszystkim kasza gryczana), drożdże, soja,
groch, fasola i rośliny strączkowe, szynka i wątróbka wieprzowa, chleb razowy
WITAMINA B2 (ryboflawina)- kontroluje
syntezę budulcowych aminokwasów niezbędnych do podziałów komórek macierzy włosa
(tworzy nowe komórki i regeneruje stare). Niedobór witaminy B2 prowadzi do
zahamowania wzrostu, degeneracji procesów keratynizacji oraz wypadania włosów.
brokuł, jaja, mleko, śmietana, masło, makrela,
wieprzowina, wątróbka, produkty zbożowe z pełnego ziarna, grzyby, fasola,
groch, soja, migdały, orzechy włoskie
WITAMINA B3 (niacyna, witamina PP)- jest
odpowiedzialna za dostarczenie energii dla wzrostu włosów oraz za prawidłową
budowę łodygi włosa. Dzieje się tak ponieważ wpływa ona na komórkową biosyntezę
elementów morficznych tkanek łodygi włosów. Witamina ta odpowiada także za
pracę układu krwionośnego, potrzebna jest do wytworzenia odpowiedniej ilości
czerwonych krwinek (chodzi tu o odpowiednie krążenie).
drożdże, otręby pszenne, orzeszki ziemne, ryby morskie,
chude mięso, podroby (wątróbka, serca), drób, odtłuszczone mleko, ser, fasola,
groch, soja, orzechy, pełne ziarno, grzyby
WITAMINA B5 (kwas pantotenowy)- pobudza
komórki budujące łodygę włosa (keratynocyty) do szybszego wytwarzania keratyny.
Odgrywa istotną rolę w procesach regeneracyjnych. Dodatkowo jest naturalnym
lekiem na siwienie, poprawia pigmentację włosów. Odpowiada także za sprężystość
włosów, zdolność absorpcji wody i utrzymanie wilgotności (chodzi tutaj o
produkowane sebum przez gruczoły łojowe włosa).
wątróbka, otręby pszenne, pstrąg, śledź, makrela, pestki
słonecznika, orzechy włoskie, camembert, brie, żółtka jaj, mleko, dziczyzna,
mąka razowa, soja, kukurydza, borowiki, drożdże, banany
WITAMINA B6 (pirodoksyna)- uczestniczy
w syntezie hemoglobiny przynoszącej tlen niezbędny dla wzrostu włosów, produkcji
aminokwasów budulcowych włosów oraz enzymów i hormonów, które wpływają na
poprawność wzrostu włosów. Niedobór witaminy może zahamować wzrost włosów.
otręby pszenne, kiełki pszeniczne, wątróbka, ryby, fasola
biała, kasza gryczana, soja, kasza jęczmienna, ryż brązowy, jaja, banany, kiwi,
pomarańcze, brokuły, marchew, brukselka, kapusta biała, orzechy włoskie,
szpinak, awokado, drób
WITAMINA B7 (biotyna, witamina H)- wpływa
na właściwe funkcjonowanie skóry
i włosów, dzięki cząsteczkom biodostępnej
siarki. Normalizuje tłuszczową przemianę materii, co zapobiega łojotokowi oraz
wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy w procesach wzrostu i
regeneracji włosów. Biotyna reguluje też bezpośrednio metabolizm skóry, w
której tkwią włosy, dzięki wywiera korzystny wpływ na stan ich korzeni i tempo
wzrostu łodygi włosa. Duże niedobory witaminy wywołują wypadanie włosów,
łysienie.
jaja, drożdże, mleko, wątróbka, ciemny ryż, łosoś,
sardynki, otręby, kukurydza kalafior, groch, pomidory, szpinak, marchew,
buraki, cebula, banan, melon, grejpfrut, arbuz, winogrono, brzoskwinie
WITAMINA B8 (inozytol)- witamina ta
wzmacnia cebulki włosów, poprawia wygląd włosów oraz zapobiega łysieniu.
wątróbka cielęca, mózgi i serca wołowe, wieprzowina,
produkty pełnoziarniste, fasola, soczewica, kiełki pszenicy, owoce cytrusowe,
kapusta, orzeszki ziemne, rodzynki, jaja
WITAMINA B9 (kwas foliowy)- nie jest tylko dla kobiet w ciąży :) Witamina ta jest odpowiedzialna
za prawidłowy wzrost włosów.
liściaste warzywa, drożdże, słonecznik, wątroba, żółtka
jajek, soczewicy, buraki, orzechy, słonecznik, fasola, groch, pomarańcze,
banany, awokado, drożdże piwne.
WITAMINA B10 (witamina H1, kwas para
aminobenzoesowy)- jej niedobór powoduje wypadanie włosów, wcześniejsze
siwienie. Witamina ta spowalnia procesy starzenia skóry i włosów, chroni przed
szkodliwym działaniem promieniowania UV.
drożdże piwne, kiełki pszenicy, pełne ziarno pszenicy, jaja, mleko, wątróbka, wołowina, wieprzowina, otręby, melasa
WITAMINA B12 (kobalamina, cyjanokobalmina)-
wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Niedobór może prowadzić do
nadmiernego łojotoku.
wątróbki kurze, wołowina, pieczarki, ryby, jajka, mleko i
jego przetwory
WITAMINA C- jest niezbędna do produkcji budulca łodygi włosa- białek keratynowych. Ma duży wpływ na poprawny kształt i strukturę włókien zbudowanych z kolagenu. Zapewnia sprężystość włosów. Jej niedobór może spowodować rozdwajanie się włosów i ich łamanie.
natka pietruszki, czarna porzeczka, truskawka, kiwi,
kiszona kapusta, grejpfrut, papryka
WITAMINA D- jest to powszechnie znana
witamina, która jest produkowana w skórze pod wpływem promieniowania UV. Ma
kluczowe działanie dla zdrowia całego organizmu. Jej niedobór wpływa na
nadmierne wypadanie włosów
ryby morskie, jaja, mleko
WITAMINA E- witamina przyspiesza wzrost
włosów oraz dba o ich właściwe nawilżenie. Jest także silnym antyutleniaczem
dobrze chroniącym cebulki włosa przed toksycznymi wolnymi rodnikami.
oleje roślinne: słonecznikowy, z pestek winogron, arachidowy,
kukurydziany oraz rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, orzechy laskowe, orzechy
włoskie, migdały, ziarna zbóż, tłuste ryby, brukselka, szpinak, kapusta,
marchewka, czosnek, jaja, mleko
MIKROELEMENY- od nich zależy to czy
włosy będą rosły. Cynk, żelazo i miedź
należy dostarczać w codziennej diecie. Szczególnie polecane są osobom, które
pragną zapuścić włosy. Mikroelementy przyspieszą ich wzrost.
Niedobór
cynku w organizmie wywołuje hiperkeratozę skóry i zwiększa wypadanie włosów.
Niestety, cynk jest słabo przyswajalny przez nasz organizm, wchłania się go zaledwie 15-20% dlatego warto go uzupełniać. Niedobór miedzi
prowadzi do odbarwień i zmian strukturalnych we włosach natomiast niedobór żelaza
odpowiada za łysienie.
AMINOKWASY- witaminy na paznokcie i
włosy, połączone z aminokwasami powodują, że włosy rosną, wydłużają się.
Niedobór aminokwasów może powodować uczucie suchości i łamliwości, łysienie lub utratę połysku we włosach.
WĘGLOWODANY- wpływ witamin na
wypadające włosy jest niepodważalny. Jednak by włosy miały energię, potrzebne
są węglowodany. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennych posiłkach. Dzięki nim włosy charakteryzują się szybkim wzrostem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz