piątek, 6 listopada 2015

JAKICH WITAMIN I MIKROELEMENTÓW BRAKUJE TWOIM WŁOSOM?

Chyba nikt nie zaprzeczy, że włosy są ozdobą każdej kobiety.  Lubimy o nie dbać. Kupujemy przeróżne kosmetyki, często przepłacamy i nie widzimy oczekiwanych efektów. Przecież producenci zapewniają nas, że nasze włosy będą piękne a ich kondycja znacznie się poprawi. Tylko dlaczego tak się nie dzieje? Narzekamy, że niepotrzebnie wydałyśmy tyle pieniędzy skoro i tak to nie przyniosło żadnych efektów. Większość z nas o tym zapomina, że kluczowe znaczenie ma odżywianie wewnętrzne włosów! Kosmetyki jedynie mogą nam pomóc na krótki okres czasu, to znaczy dodać połysku, objętości, domknąć łuski włosa itp.  Ale jeśli chcemy cieszyć się dłużej zdrowymi i pięknymi włosami, musimy uwzględnić wszystkie potrzebne witaminy i minerały w swojej diecie.

                                                                                                           źródło: piekna-naturalnie.pl                                          

Zachęcam do zapoznania się z witaminami, które mają istotny wpływ na nasze włosy.



WITAMINA A (retinol) - witamina ta przyczynia się do prawidłowego metabolizmu komórek rogowego nabłonka skóry. Jej brak może objawiać się słabymi, suchymi i łamliwymi włosami. Taki stan, który utrzymuje się przez dłuższy czas może nawet doprowadzić do zahamowania wzrostu włosów, ich wypadania czy też łysienia plackowatego.
pomidor, papryka czerwona, marchew, dynia, groszek zielony, szpinak, jarmuż, sałata, kapusta pekińska, szczaw, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, rzeżucha, cykoria, boćwina, morela, brzoskwinia, melon, wiśnie, śliwki, pomarańcza, wątróbka, tran, żółtko jaja, mleko i produkty mleczne

WITAMINA B1 (tiamina) - bierze udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących we włosach. Istotną rolę odgrywa w wytwarzaniu cegiełek budulcowych włosa (aminokwasów). Jest ważnym koenzymem aktywizującym przemiany węglowodanów  w oddychaniu komórkowym ATP. Dzięki temu procesowi komórki rozrodcze macierzy włosów otrzymują niezbędną energię, która buduje przyrost łodygi włosa.
kasze (przede wszystkim kasza gryczana), drożdże, soja, groch, fasola i rośliny strączkowe, szynka i wątróbka wieprzowa, chleb razowy

WITAMINA B2 (ryboflawina)- kontroluje syntezę budulcowych aminokwasów niezbędnych do podziałów komórek macierzy włosa (tworzy nowe komórki i regeneruje stare). Niedobór witaminy B2 prowadzi do zahamowania wzrostu, degeneracji procesów keratynizacji oraz wypadania włosów.
brokuł, jaja, mleko, śmietana, masło, makrela, wieprzowina, wątróbka, produkty zbożowe z pełnego ziarna, grzyby, fasola, groch, soja, migdały, orzechy włoskie

WITAMINA B3 (niacyna, witamina PP)- jest odpowiedzialna za dostarczenie energii dla wzrostu włosów oraz za prawidłową budowę łodygi włosa. Dzieje się tak ponieważ wpływa ona na komórkową biosyntezę elementów morficznych tkanek łodygi włosów. Witamina ta odpowiada także za pracę układu krwionośnego, potrzebna jest do wytworzenia odpowiedniej ilości czerwonych krwinek (chodzi tu o odpowiednie krążenie).
drożdże, otręby pszenne, orzeszki ziemne, ryby morskie, chude mięso, podroby (wątróbka, serca), drób, odtłuszczone mleko, ser, fasola, groch, soja, orzechy, pełne ziarno, grzyby

WITAMINA B5 (kwas pantotenowy)- pobudza komórki budujące łodygę włosa (keratynocyty) do szybszego wytwarzania keratyny. Odgrywa istotną rolę w procesach regeneracyjnych. Dodatkowo jest naturalnym lekiem na siwienie, poprawia pigmentację włosów. Odpowiada także za sprężystość włosów, zdolność absorpcji wody i utrzymanie wilgotności (chodzi tutaj o produkowane sebum przez gruczoły łojowe włosa).
wątróbka, otręby pszenne, pstrąg, śledź, makrela, pestki słonecznika, orzechy włoskie, camembert, brie, żółtka jaj, mleko, dziczyzna, mąka razowa, soja, kukurydza, borowiki, drożdże, banany

WITAMINA B6 (pirodoksyna)- uczestniczy w syntezie hemoglobiny przynoszącej tlen niezbędny dla wzrostu włosów, produkcji aminokwasów budulcowych włosów oraz enzymów i hormonów, które wpływają na poprawność wzrostu włosów. Niedobór witaminy może zahamować wzrost włosów.
otręby pszenne, kiełki pszeniczne, wątróbka, ryby, fasola biała, kasza gryczana, soja, kasza jęczmienna, ryż brązowy, jaja, banany, kiwi, pomarańcze, brokuły, marchew, brukselka, kapusta biała, orzechy włoskie, szpinak, awokado, drób

WITAMINA B7 (biotyna, witamina H)- wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry 
i włosów, dzięki cząsteczkom biodostępnej siarki. Normalizuje tłuszczową przemianę materii, co zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy w procesach wzrostu i regeneracji włosów. Biotyna reguluje też bezpośrednio metabolizm skóry, w której tkwią włosy, dzięki wywiera korzystny wpływ na stan ich korzeni i tempo wzrostu łodygi włosa. Duże niedobory witaminy wywołują wypadanie włosów, łysienie. 
jaja, drożdże, mleko, wątróbka, ciemny ryż, łosoś, sardynki, otręby, kukurydza kalafior, groch, pomidory, szpinak, marchew, buraki, cebula, banan, melon, grejpfrut, arbuz, winogrono, brzoskwinie

WITAMINA B8 (inozytol)- witamina ta wzmacnia cebulki włosów, poprawia wygląd włosów oraz zapobiega łysieniu.
wątróbka cielęca, mózgi i serca wołowe, wieprzowina, produkty pełnoziarniste, fasola, soczewica, kiełki pszenicy, owoce cytrusowe, kapusta, orzeszki ziemne, rodzynki, jaja

WITAMINA B9 (kwas foliowy)- nie jest  tylko dla kobiet w ciąży :) Witamina ta jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost włosów.
liściaste warzywa, drożdże, słonecznik, wątroba, żółtka jajek, soczewicy, buraki, orzechy, słonecznik, fasola, groch, pomarańcze, banany, awokado, drożdże piwne.

WITAMINA B10 (witamina H1, kwas para aminobenzoesowy)- jej niedobór powoduje wypadanie włosów, wcześniejsze siwienie. Witamina ta spowalnia procesy starzenia skóry i włosów, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania  UV.
drożdże piwne, kiełki pszenicy, pełne ziarno pszenicy, jaja, mleko, wątróbka, wołowina, wieprzowina, otręby, melasa

WITAMINA B12 (kobalamina, cyjanokobalmina)- wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Niedobór może prowadzić do nadmiernego łojotoku.
wątróbki kurze, wołowina, pieczarki, ryby, jajka, mleko i jego przetwory

WITAMINA C- jest niezbędna do produkcji budulca łodygi włosa- białek keratynowych. Ma duży wpływ na poprawny kształt i strukturę włókien zbudowanych z kolagenu. Zapewnia sprężystość włosów. Jej niedobór może spowodować rozdwajanie się włosów i ich łamanie.
natka pietruszki, czarna porzeczka, truskawka, kiwi, kiszona kapusta, grejpfrut, papryka

WITAMINA D- jest to powszechnie znana witamina, która jest produkowana w skórze pod wpływem promieniowania UV. Ma kluczowe działanie dla zdrowia całego organizmu. Jej niedobór wpływa na nadmierne wypadanie włosów
ryby morskie, jaja, mleko

WITAMINA E- witamina przyspiesza wzrost włosów oraz dba o ich właściwe nawilżenie. Jest także silnym antyutleniaczem dobrze chroniącym cebulki włosa przed toksycznymi wolnymi rodnikami.
oleje roślinne: słonecznikowy, z pestek winogron, arachidowy, kukurydziany oraz rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, ziarna zbóż, tłuste ryby, brukselka, szpinak, kapusta, marchewka, czosnek, jaja, mleko

MIKROELEMENY- od nich zależy to czy włosy będą rosły. Cynk, żelazo i miedź należy dostarczać w codziennej diecie. Szczególnie polecane są osobom, które pragną zapuścić włosy. Mikroelementy przyspieszą ich wzrost.
Niedobór cynku w organizmie wywołuje hiperkeratozę skóry i zwiększa wypadanie włosów. Niestety, cynk jest słabo przyswajalny przez nasz organizm, wchłania się go zaledwie 15-20% dlatego warto go uzupełniać. Niedobór miedzi prowadzi do odbarwień i zmian strukturalnych we włosach natomiast niedobór żelaza odpowiada za łysienie.

AMINOKWASY- witaminy na paznokcie i włosy, połączone z aminokwasami powodują, że włosy rosną, wydłużają się. Niedobór aminokwasów może powodować uczucie suchości i łamliwości, łysienie lub utratę połysku we włosach.

WĘGLOWODANY- wpływ witamin na wypadające włosy jest niepodważalny. Jednak by włosy miały energię, potrzebne są węglowodany. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennych posiłkach. Dzięki nim włosy charakteryzują się szybkim wzrostem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz